17. 9. 2012

Každé desáté dítě v Česku zažilo kyberšikanu

Každé desáté dítě v Česku zažilo kyberšikanu: "Každé desáté dítě zažilo za poslední půlrok takzvanou kyberšikanu, tedy šikanování přes SMS zprávy nebo po internetu. Vyplývá to z průzkumu projektu na minimalizaci šikany."

Nový odkaz na rozhovor s Hanou Macháčkovou - autorkou výzkumu, kterého se na jihu Moravy zúčastnilo přes dva tisíce dospívajících.


Mobil už mají děti v 1. třídě, takže se není čemu divit. Nejčastějším argumentem rodičů pro vlastnictví mobilu takto malými dětmi je, že "chtějí mít dítě pod kontrolou". Jak to řešili naši rodiče s námi? Myslím, že není třeba odpovídat.

Výsledky ukázaly, že více než pětina dětí pokládá za zábavné svého kantora natáčet na video a pak jej zesměšňovat.

Machrovalo se vždycky, jen nebyly takové možnosti. Hoďte kamenem, kdo nikdy nenamaloval na papírek karikaturu některého z učitelů! Pak se papírek poukazoval spolužákům, vyhodil a jelo se nanovo. A co dělají dnešní děti?
Mají svou techniku a tak ji používají. Místo tužky mobil, místo papírku internet. Poukazují svým spolužákům (rozuměj pošlou odkaz kdekomu mailem nebo ho sdílejí na některé sociální síti), zapomenou a jede se nanovo.

Prosím, chápejte mne, já ty děti neobhajuji, to v žádném případě!
S většími možnostmi by měly tyto děti mít také větší zodpovědnost. Ale nemají. Proč? Třeba proto, že jim tu zodpovědnost nikdo nevštěpuje. To není útok na výchovu v rodině ani nedostatečné pedagogické vedení ve škole. Prostě jsme všichni zaspali. Neuvědomili jsme si, že musíme varovat, protože nemáme s těmito situacemi žádné zkušenosti. Připodobnila bych to situaci, kdy pračlověk, který ještě nezná oheň se samozřejmě musí nejprve spálit, aby mohl pak varovat své přátele, že oheň může být nebezpečný.

Proto letos dostanou všechny základní školy materiály pro učitele, v kterém bude uvedeno, jak se s dětmi o tomto problému bavit a jak nastavit ve třídě taková pravidla, aby se podobné nepřátelské chování nevyskytovalo. Do roku 2012 bude také díky grantu ministerstva školství proškoleno v oblasti šikany více než 600 pedagogů.

Doufejme, že se už dost pralidí poučilo a budou vážně poslouchat...


Nové!


Co by tedy měl udělat ten, kdo se stane terčem útoků po internetu?
Určitě to řešit. S kamarády, rodiči, učiteli, v závažných případech kontaktovat policii. I anonymní a stupňující se útoky - například na facebookovém profilu - jsou řešitelné. Lze třeba nahlásit událost administrátorovi, zablokovat tu osobu nebo profil zrušit úplně. A hlavně i anonymní útočník se dá policií dohledat.

Celý článek s názvem Výhružné e-maily potrápily na jihu Moravy každé páté dítě: http://brno.idnes.cz/vyzkum-kybersikana-deti-a-mladez-d4i-/brno-zpravy.aspx?c=A120914_1828906_brno-zpravy_bor

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína