11. 6. 2010

Proč jsme učiteli?

Why Teach - Top Seven Reasons To Become A Teacher




Teaching is more than just a job. It's a calling. It's an ever-surprising mix of grueling hard work and ecstatic successes, both big and small. The most effective teachers are in it for more than just a paycheck. They keep their energy levels up by focusing on why they got into teaching in the first place. Here are the top seven reasons you should join the ranks and find a classroom of your own.

Učitelské povolání...


  • dodává energii.


Je naprosto nemožné nudit se. Toto zaměstnání je stejně náročné jako učení samo (ať si můj syn říká co chce). Učitelův mozek pracuje s neutuchající kreativitou, když řeší každodenní situace. Zkušený pedagog může potvrdit, že neexistují dvě stejné třídy, neexistují dva stejní žáci a neexistuje jeden naprosto fungující postup výuky. Učitel je celoživotním studentem, protože je nucen neustále držet krok se svými žáky (co víc, měl by být o několik kroků před nimi!). 

  • naučí dokonalému plánování.

Výuka bez zřetelného a smysluplného plánování je brzy žáky prohlédnuta a velmi často bývá zavrhnuta. Proto - nechoďte do hodiny, aniž byste neměli alespoň přibližnou představu co, jak a proč chcete naučit. Pokud tak přeci jenom učiníte, vězte, že hodiny se nebude líbit žákům, ale ani vám. Bude to jen zbytečné plýtvání časem pro všechny zúčastněné.
Plánování je také důležité pro váš osobní život - prázdniny, dovolené, svátky. To vše je třeba co nejlépe nachystat a propojit s potřebami a přáními všech členů rodiny (v ideálním případě).

  • odhalí vaši osobnost.

Nespornou pravdou je, že "jaký učitel, taková třída". Jste energičtí a plní nápadů? Pak nedoufejte, že budete mít za všech okolností tiše pracující třídu, ale jistě budou žáci aktivní a tvořiví. Jste vyrovnaní, klidní a máte rádi vše v naprostém pořádku? Nedivte se, že žáci nebudou přicházet se svými nápady, ale jistě budou mít žáci většinu pomůcek vždy po ruce a kolegové budou třídu chválit, jak pěkně se tam učí.
Problémem je, když na sebe narazí dva "nevhodné prvky". Zrovna teď řeším problém, jak srovnat chlapce s ADHD, který by potřeboval klid, umírněnost a pravidelný režim, když sama jsem roztěkaná, energická a vymýšlející pořád něco nového...
Diskutuji o tom také zde.

  • nabídne ocenění v době, kdy už ho ani nečekáte.

Teprve po několika letech se dozvíte, jakým jste byli učitelem. Žáci vyběhnou ze školy a doufají, že to nejstrašnější mají za sebou. Život je poučí.
Vy pak můžete po letech vyslechnout vyznání, která vás opět "nakopnou" k další práci.


.....
Podobné články:

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína