22. 1. 2011

Jak pomoci novým uživatelům Twitteru


If you’re a Twitter evangelist, the scenario is probably familiar. You explain to friends and family how much value and fun can be had in 140 characters. They sign up, test the waters for a few days, derive no use value, and promptly abandon their accounts.

Mat v textu upozorňuje na rozdílnost Twitteru od ostatních sociálních sítí (zmiňuje v porovnání Facebook). V čem vidí rozdíl? Na Twitteru je třeba vždy aktivně vkládat své "tweety". Na Facebooku si stačí hrát hry a odkazy se vkládají samy.

Novinka! Interaktivní sbírka zajímavých programů, které souvisí s Twitterem. Třeba zde najdete něco i pro sebe :-)

Také jsem otevřela diskuzi na MP: Twitter, je to nástroj pro učitele?


Na Twitteru očekáváte, že vás někdo bude sledovat - ale pokud nevkládáte zajímavé příspěvky, nikdo vás nenajde a nekomunikuje. Nikdo (opět na rozdíl od Facebooku) nemá jiný užitek z toho, mít hodně "přátel", než ten, že tito vám sdělují informace, které vás zajímají.



Novinka! Podobně odpovídá i autor na http://www.dailybloggr.com. Pokud nebudeme listovat odkazy odborníků, pak v závěru článku najdeme shrnutí autora, které se víceméně shoduje s výše popsaným:

  • nabízejte užitečné informace (odkazy, názory);
  • pište zajímavě a k věci;
  • reagujte na tweety ostatních.


Dále Mat upozorňuje na potíž nových uživatelů. Najdou si v úvodu 30 - 40 lidí, které budou sledovat a pokud tito nejsou příliš aktivní (což by byla hodně velká náhoda), pak za chvilku uživatele Twitter prostě přestane bavit.

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Twitter_Bar_1.png


Pokud chceme tedy pomoci, radí Mat, pak doporučme novým uživatelům "své" lidi, popř. nabídněme nového uživatele "svým" následovatelům, aby si je přidali. 


Jak jsem hledala kontakty já?

Jakmile se objevil zajímavý příspěvek, skočila jsem po uživateli a pěkně prozkoumala jeho profil - jaké příspěvky vkládá, kdo sleduje jeho a koho sleduje on. Velmi brzy jsem si vytvořila pěkný okruh lidí, kteří doporučují právě informace, které mne zajímají.


Na závěr uvádí Mat myšlenku, že Twitter není pro každého a pokud někdo nechce komunikovat nebo sdílet své zdroje a informace, že je to také v pořádku. A já přidám, že není třeba nad sebou lámat hůl, třeba někdy jindy přijde ta pravá chvíle. A nebo taky ne... ;-)

Twitter must be experienced to be understood. And a bad experience can easily lead to misunderstanding. If you know someone who would really enjoy Twitter, help them overcome that initial hurdle of adoption. 200 followers later, they’ll thank you for it.

    A jeden tip nakonec

    Jestliže vás zajímá určitý směr, např. matematika, pak využijte vyhledávání na Twitteru. Zadejte slovo math a můžete listovat. Uživatel, který opakovaně vkládá pro vás zajímavé tweety, které obsahují slovo math, je dalším adeptem, abyste ho sledovali.


    Seznam českých fandů Twitteru můžete hledat také na http://www.follow.cz/.

    Objevila jsem webové stránky v češtině, které se Twitteru věnují. Zkuste získat základní informace na http://twitty.cz nebo http://www.lupa.cz.

    Sbírka odkazů na téma Twitter (http://delicious.com/pavkahu/twitter):

    BlueBoard.cz





    0 komentářů:

    Okomentovat

    Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína