28. 12. 2010

Učíme násobilku

Math Lesson Idea for Elementary School Teachers: Multiplication
"This simple math lesson idea helps students practice multiplication facts in a fun way. The activity requires math flash cards: use it as a sponge activity."
Výuka násobilky je hlavní náplní 2. (3.) ročníku. Všichni chápeme, jak velmi důležitá je to dovednost. Nabízím zde některé zajímavé aktivity, které by měly pomoct při vysvětlování a procvičování násobilky.

Nově vloženo zajímavé video.

Základem se první seznámení s násobilkovými spoji. Je třeba VŽDY navazovat na učivo, které už žáci znají; v tomto případě navážeme na opakované sčítání. Díky němu vyvodíme celou násobilkovou řadu, např. násobilku 2. Pak už nastává opakované procvičování...

Matematické smyčky

Výborná pomůcka na které si žáci upevní řadu násobků stejně jako přiřazování násobilkových spojů s výsledky. Velmi pěkně popsaný metodický postup.

Šeptaná

Explain to the students that they will be playing a game but they must have at least two skills, they must know their multiplication facts and they must be able to whisper.
Rozdělte třídu na stejně početné skupiny. Učitel si připraví karty s příklady na násobení a dělení. Postupně ukazuje jednotlivé karty. Žák, který je na řadě (ostatní by mohli položit hlavy na lavici, aby neviděli zadaný příklad) vypočítá příklad, otočí se k sousedovi po pravici a pošeptá mu celý příklad i s výsledkem. Celý příklad i s výsledkem pak koluje po celé skupině až k "reproduktoru", tj. žákovi, který je poslední v řadě (po něm už následuje žák, který začínal). Ten celý příklad řekne nahlas.
Budete zadávat jeden stejný příklad pro všechny skupiny? Pak by bylo dobré, aby reproduktor příklad zapsal nebo přišel k Vám a pošeptal Vám ho do ucha.
Discuss with the students if they made corrections to the answer whispered in their ear or whether they heard a problem they did not know.
Hra umožňuje opakovanou kontrolu výsledku počítání (žáci si předáváním informace ověřují, že je výsledek správně a upevňují si tak násobilkový spoj).

Je dobré volit příklady, které dělají žákům problémy. Jako inspiraci můžete použít jakoukoli pětiminutovku, kterou jste s dětmi psali - chybné příklady si poznačte a máte zásobu.
Using this game as a way to have students practice the multiplication facts is one approach that students like. 

DUMy

...a dále vyhledávání zde.

Zahraniční inspirace

Velmi kvalitní karty a kartičky najdete na http://www.sparklebox2.co.uk.
Pracovní listy (pod nadpisem "multiplication worksheets") najdete na stránkách http://www.lessonplanet.com (stáhnete v PDF).
Velmi pěkné pracovní listy s nápady můžete stáhnout ze stránek http://www.superteacherworksheets.com. Zaujaly mne tyto:
Chytrých strategií existuje jistě dost, ale tuhle jsem znala jen z tabulky. Nenapadlo mě, že by nám mohly pomoct ruce:



Více můžete objevit na http://billsteachingnotes.wikispaces.com

Video s trochu jiným násobením (Nové!)

4 komentářů:

  1. Co třeba:
    http://www.blume-programm.de/ab/boerse/januar_10/rscheibn/mathe/1x1-08.pdf

    http://www.blume-programm.de/ab/boerse/a_155.htm#HEADING155-0

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tipy. Kruhy jsou bezvadné. A když se použijí jen dva (bez výsledků), nabízí se velké množství využití.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, moje dcera nemohla pochopit malou násobilku ve škole. Tak jsem začala hledat na internetu, kde najít něco, díky čemu by to pochopila. Narazila jsem na stránku http://malanasobilka.cz kde je vše skvěle vysvětleno :)

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím s komentářem výše. Já jsem svou dceru naučila malou násobilku pomocí webu http://malanasobilka.cz jsou tam skvělá cvičení a příklady pro děti, díky kterým to pochopí opravdu každé dítě :)

    OdpovědětVymazat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína