8. 7. 2010

Závěr nebo začátek školního roku. Jak se zabavit?

Education Article :: Top 12 Effective End of the Year Activities
Ah, the end of the year. Everyone’s tired and losing focus. Some tests are behind you (state tests, AP exams), some may be ahead of you, and probably no one – you or your students – is really at their best. So what’s a teacher to do?
Konec školního roku. Všichni už jsou unavení - učitelé i žáci. Důležité písemky jsou za námi (snad)... Co dělat, abychom vše ve zdraví dožili?

Začátek školního roku. Všichni jsou ještě v prázdninovém opojení, nikomu se nechce příliš pracovat. Jak z toho ven? Co třeba vyzkoušet trochu netradičního opakování na začátek?



Co jsme se dozvěděli, co už umíme?

Skupinové souhrny
Nechte skupinky žáků shrnout informace z vašeho předmětu za celý školní rok. Pokud to jen trochu jde, zadejte každé skupině jiné téma, oblast.Skupinky mohou vytvořit studijní plakáty. Ty pak můžete využít na začátku roku následujícího při opakování.
PS: Nabídněte žákům různou literaturu - třeba i jiné učebnice, než z kterých jste se celý rok učili - jen ne právě probíranou učebnici. Nenápadně tak rozšíříte jejich dovednosti vyhledávání informací a možná žáci objeví nějaké nové informace k tématu. Budete mít pak výchozí bod pro společnou diskuzi.


Dětská kniha
Nechte žáky napsat knihu pro děti, ale témata volte z probraného učiva v daném školním roce. Jak si žáci poradí s tématem Egyptských pyramid nebo Prvoky? Možná budete překvapeni!


Jaká byla minulost? Jaká bude budoucnost?

Deník, dopis
Nechte žáky napsat blogový příspěvek, příspěvek do společné knihy, dopis, ve kterém by každý vyzdvihl to nej... z uplynulého školního roku. Nemusí se to týkat vašeho předmětu. Můžete také text motivovat tím, že bude pak přečten/přednesen vašim budoucím žákům ve stejném ročníku. Před čím by je vaši žáci varovali nebo naopak nalákali? Co by měl každý váš budoucí žák vědět?


Nemohu tvrdit, že musíme pracovat "na plné pecky" až do poslední chvíle, ale jistě se dají najít další aktivity, na které během roku nevybyl čas - logické hry, projekty, návštěvy galerií, praktická výuka venku. 

Máte další aktivity? Uvítám, když je připíšete do komentářů...


.....
Podobné články:

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína