28. 7. 2014

První dny ve škole

První dny ve škole mohou být oříškem i pro zkušeného učitele. Je třeba provést spoustu organizačních úkonů a přitom nezapomenout na žáky, kteří se tváří (a někdy i chovají), jako by byli ve škole poprvé ve svém životě - pokud tedy nemluvíme o prvňáčcích, ti mají na vykulené oči nárok.
Co tedy na žáčky nachystat, aby byly už první dny ve škole zajímavé?

Určitě vyzkoušejte nějaké ty ledolamky.

Zářijové slunečnice

Každý žák (i učitel) si namaluje na balicí papír nebo spojené velké čtvrtky slunečnici tak velkou, jako je on sám. Doprostřed květu napíše své jméno.
Spolupracujte s dalšími třídami na škole - ať si vytvoří také své slunečnice. Sejděte se pak se svými obrazy a porovnávejte jejich velikosti. Se staršími žáky můžete vytvořit grafy s výsledky porovnávání a slunečnice vystavte (na chodbách nám to už asi nedovolí).

Náš společný rok

Vyrobte s žáky časovou osu, která bude začínat 1. září. Zapisujte postupně na osu události, které byly pro třídní kolektiv důležité. Vyzývejte žáky, aby k událostem připsali krátké komentáře a popisky.
Pokud s osou budete opravdu pracovat celý školní rok, bude končit posledním dnem školního roku. To se pak bude krásně hodnotit a vzpomínat na uplynulý rok, že?!

Nové! Martina Vaněčková: Společný strom

Aktivita zaměřená na nenásilné seznamování se a poznávání společných charakteristik jednotlivých studentů.

Třída se rozdělí do dvojic a každá z nich se snaží najít zájem, potřebu, obavu, naději, charakteristiku a znak, o kterém si myslí, že jej mají společný. Dvojice namaluje na papír list, květ nebo plod stromu, do nakresleného tvaru zapíší svá jména a nalezenou společnou charakteristiku. Tvar vystřihnou a nalepí jej do siluety stromu, která je společná pro celou třídu (připravil ji učitel na balicí papír). Poté vzniknou nové dvojice a hra se opakuje tak dlouho, dokud se obraz stromu nezaplní.

Společný strom můžete ponechat ve třídě po celý rok a studenti mohou postupně objevovat nové společné znaky, mohou průběžně v každé hodině zavěšovat nové listy, květy nebo plody s nově zjištěnými charakteristikami a strom postupně „ oblékat“.[1]

... a takto to dopadne, když se k nápadu dostane tvořivý učitel, který se těší na začátek školního roku (pročtěte si především komentáře):



Sbírka nápadů: Back to School (AJ)

Jedná se o vyhledávání tagu na webu Education.com. Nabídka je opravdu pestrá:
  • vybarvovací obrázky (mandaly, omalovánky, hledej rozdíly...)
  • logické a paměťové hry (pexeso, sudoku, puzzle)
  • vystřihovánky
  • osmisměrky (slovní zásoba AJ)

A jaké aktivity byste navrhli vy na začátek školního roku?

Zdroje a citace:

[1] VANĚČKOVÁ, M. (2008). Varianty | Metodické listy. [online] Varianty.cz. Available at: http://www.varianty.cz/index.php?id=17&item=58 [Accessed 28 Jul. 2014].

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína