7. 2. 2016

RSS aneb když je Rozhodně důležité Sledovat a Sdílet (doplněno)

Zdrojů, které si zaslouží, abychom je měli stále pod dohledem, je velké množství. RSS čtečka vám ušetří spoustu času a přitom vám neunikne nic ze stránek, které vás zajímají.
V tomto příspěvku se budu věnovat uživatelům, kteří pracují na jednom počítači a kteří hledají co nejjednodušší cestu jak sledovat své oblíbené zdroje.
PS: Ameriku nechť objevují jiní. Mně postačí, když dám návod/námět kolegům-učitelům, kteří s technologiemi zápasí tak jako mnozí z nás. :-)

Použijte svůj prohlížeč a jeho (většinou) vestavěnou RSS čtečku

RSS ikona
Internet Explorer 9 má RSS čtečku již nainstalovanou. Stačí tedy pouze najít značku pro RSS kanál (oranžové tlačítko), kliknout na něj a potvrdit odběr kanálu.



Kanály, které takto sledujete pak najdete v záložce Oblíbené položky.


Podrobnější textový popis nejdete v nápovědě Windows s názvem Jak v aplikaci Internet Explorer 9 používat informační kanály RSS.

Google Chrome RSS čtečku neobsahuje, je třeba ji přidat jako rozšíření (extensions). Jedním z doporučených je Slick RSS. Doporučuji postupovat následovně:
  1. Vstupte do Internetového obchodu Chrome a instalujte rozšíření Slick RSS. Na liště prohlížeče se vám zobrazí ikona. 
  2. Dále doporučuji pro jednodušší vkládání kanálů nainstalovat do prohlížeče ještě jedno rozšíření Slick RSS : Feed Finder. Ukáže vám, která stránka obsahuje RSS údaje a umožní vám jedním kliknutím na oranžovou ikonku přidat RSS kanál do vaší Slick RSS čtečky.
  3. Kliknutím na ikonu Slick RSS se vám otevře nové okno - zobrazíte odebírané kanály (v levém sloupci) a jejich příspěvky.

Mozilla Firefox je třetím nejrozšířenějším prohlížečem (volba pořadí v tomto článku nesouvisí s počtem uživatelů, kteří tyto prohlížeče používají) a čtečku RSS kanálů má také již vestavěnou. Uložení zdrojů je stejně snadné, jako v případě Exploreru.
Velmi pěkný návod najdete v příspěvku Mozilla Firefox: RSS and Live Bookmarks - a není třeba se bát angličtiny, obrázky jsou velmi popisné.

Instalujte si RSS čtečku přímo do počítače

Další možností, jak sledovat zdroje je instalovat si do počítače externí program. Ten bude pravidelně prohledávat vámi zadané kanály a informovat vás o novinkách.
Zaujal mne článek Nejlepší RSS čtečka podle čtenářů Živě.cz, kde je výčet nejlépe hodnocených tzv. desktopových čteček i s možností stažení (jedinou potíž mi dělá rok sepsání tohoto článku, ale nic lepšího se mi nepodařilo najít). Stačí si jen vybrat.

Využijte RSS čtečky online

Pokud používáte více počítačů (v práci, doma...), pak je nejvýhodnější pořídit si účet u nějaké online aplikace a připojovat se k ní. Z jakéhokoli počítače tak máte k dispozici všechny nové zprávy.
Doporučené:

Nové! Feedly + Pocket = efektivní práce s informacemi

"Kombinace těchto dvou služeb vám výrazně pomůže při čtení webového obsahu a při zpracovávání informací obecně. Navíc šetří čas." [1] 

Nestačí jen sledovat...

Sledování, pročítání a samostudium je báječné, ale mnohem lepší je podělit se o své objevy a dojmy s kolegy. Proto stejně jako doporučuji některé zajímavé stránky sledovat pomocí RSS čtečky, tak doporučuji vytvořit si svou PLN (Personal Learning Network) - osobní síť lidí, kteří jsou naladěni na stejné vlně (podrobněji v příspěvku PLN: Učíme se navzájem).

Těším se na vaše zkušenosti s RSS čtečkami a sdílením příspěvků s ostatními kolegy.

Citace:

[1] Hodál, P.: Ty brďo, (2016). Feedly + Pocket = efektivní práce s informacemi. [online] Available at: http://tybrdo.cz/feedly-pocket-efektivni-prace-s-informacemi [Accessed 7 Feb. 2016].

0 komentářů:

Okomentovat

Upozornění: Váš komentář prochází schvalováním, mějte trpělivost, pokud se nezobrazí obratem. Děkuji Pavlína